ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ - Τσέρνομπιλ: <br/>Ένα χρονικό<br/>του μέλλοντος
| links
| Επικοινωνία
| downloads
| forum
 
Βοήθεια
Εκδηλώσεις
    Αναζήτηση: (Σύνθετη)
ΤΙΤΛΟΙ

Σβετλάνα ΑλεξίεβιτςBookmark and Share

Τσέρνομπιλ:
Ένα χρονικό
του μέλλοντος
Δείτε επίσης
 • Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος (e-book / epub)
 • Τσέρνομπιλ: <br/>Ένα χρονικό<br/>του μέλλοντος

  Printer Friendly Πείτε το σε έναν φίλο σας
  ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ONLINE ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Διαβάστε απόσπασμα
  Βρέθηκαν σε : Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
  Συντελεστές
  Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
  Συγγραφέας : Αλεξίεβιτς Σβετλάνα
  Μεταφραστής : Γεωργιάδης Ορέστης
  Πρόλογος : Τριαρίδης Θανάσης

  Περιγραφή
  Το ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Τσέρνομπιλ έγινε σειρά στο HBO και ήδη θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες σειρές στην ιστορία της μικρής οθόνης, η οποία σπάει όλα τα ρεκόρ.

  Βασισμένο στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας, την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα «νούμερο 4» του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ στις 26 Απριλίου του 1986 στην ουκρανική πόλη Πρίπιατ, η σειρά φαινόμενο έχει γίνει viral καθώς βρίσκεται στο νούμερο 1 στην τηλεοπτική κατάταξη όλων των εποχών του IMDb αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο.

  Συγκεκριμένα, στον διαδικτυακό τόπο IMDb, όπου οι θεατές ψηφίζουν τις εκπομπές που προτιμούν, το Τσέρνομπιλ έχει μέση βαθμολογία 9,7 αστέρια (στα 10) από περίπου 140.000 χρήστες. Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, παίρνοντας μεγαλύτερη βαθμολογία ακόμη και από σειρές όπως το Breaking Bad (9,5) του AMC, το Planet Earth II του BBC (9,5), ακόμη και το Game of Thrones (9,3).

  Η συγκλονιστική σειρά του HBO για το Τσέρνομπιλ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αριστουργηματικό χρονικό της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για το ΅εγάλο, όσο και σπαρακτικό αριστούργη΅α της Αλεξίεβιτς, ένα από τα ση΅αντικότερα βιβλία μαρτυριών του 20ού αιώνα, που, ΅ετά την ’ννα Φρανκ και τον Πρί΅οΛέβι, επανακαθόρισε την έννοια της λογοτεχνίας της ΅αρτυρίας. Ένα ολόπικρο βιβλίο απερίγραπτου ζόφου, που σελίδα τη σελίδα γίνεται ένα ευαγγέλιο απεγνωσ΅ένης και παράφορης αγάπης.  Την 26η Απριλίου του 1986 ΅ια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού ΅πλοκ στον πυρηνικό σταθ΅ό του Τσέρνο΅πιλ. Το ατύχη΅α αυτό χαρακτηρίστηκε η ΅εγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Η Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (βραβείο Νό΅πελ Λογοτεχνίας 2015), δέκα χρόνια ΅ετά το «ατύχη΅α», περιπλανήθηκε στην απαγορευ΅ένη ζώνη –όχι χωρίς τί΅η΅α και για τη δική της υγεία–, ΅ίλησε ΅ε δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφη΅ερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκο΅είων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νή΅ατα των απωλειών. Εκατό από αυτές τις ΅αρτυρίες αποτέλεσαν το παρόν βιβλίο: ΅ιλούν άντρες, γυναίκες, παιδιά, χωρικοί, στρατιώτες, ΅αθητές, πυροσβέστες, επιστή΅ονες, ΅ελλοθάνατοι και συγγενείς ΅ελλοθανάτων, ΅ητέρες που γέννησαν παρα΅ορφω΅ένα παιδιά, ΅αθητές που δε συναντιούνται πια στο σχολείο ΅α σε ΅ονάδες λευχαι΅ικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευ΅ένη ζώνη, γονιοί που θάψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, γέροντες που αναθυ΅ούνται τις παλιές προφητείες, κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί αν την αποκαλύψουν δε θα βρουν σύντροφο στη ζωή τους.

  «Μαγνητοφωνώντας τους, είχα την αίσθηση πως ηχογραφώ το ΅έλλον» γράφει η Αλεξίεβιτς στη ΅οναδική δική της ΅αρτυρία ΅έσα στο πολυφωνικό βιβλίο.  Πρόκειται για το ΅εγάλο, όσο και σπαρακτικό αριστούργη΅α της Αλεξίεβιτς, ένα από τα ση΅αντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα, που, ΅ετά την ’ννα Φρανκ και τον Πρί΅ο Λέβι, επανακαθόρισε την έννοια της λογοτεχνίας της ΅αρτυρίας. Ένα ολόπικρο βιβλίο απερίγραπτου ζόφου, που σελίδα τη σελίδα γίνεται ένα ευαγγέλιο απεγνωσ΅ένης και παράφορης αγάπης.  «Τα βιβλία της στηρίζονται στο ζωντανό υλικό των ΅αρτυριών απλών ανθρώπων, δικαιώνοντας τη γνωστή φράση του διάση΅ου Εβραίου συγγραφέα Εlie Wiesel ότι ο 20ός αιώνας είναι ο αιώνας της ΅αρτυρίας, ή αλλιώς της φωνής των ανώνυ΅ων που υπήρξαν τα θύ΅ατα ιστορικών γεγονότων που υπονό΅ευσαν στο έπακρο τις αξίες του πολιτισ΅ού ΅ας: ολοκαύτω΅α, γκουλάγκ, πολε΅ικές επιχειρήσεις εναντίον α΅άχων, οικολογικές καταστροφές». Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου
  Αποσπάσματα - Δημοσιεύματα

  Βάρος: 0,457 kgr

  Χαρακτηριστικά
  Γενικά
  ISBN: 9789601666105
  Σελίδες: 344
  B.K.M. ( Βοηθητικός Κωδικός Μηχανογράφησης ): 10610
  Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2015
  Ημερομηνία τελευταίας εκτύπωσης: Αύγουστος 2019

   Κριτικές

  Βαθμολογήστε αυτόν τον τίτλο.
  Μέσος όρος βαθμολογίας:  5 Βασισμένος σε 1 Κριτικές.  Γράψτε τη δική σας κριτική.
    Κριτικές επισκεπτών
    Βασιλική 
  Δεν θα διαβάσετε κριτική από εμένα για αυτό το βιβλίο, πώς θα μπορούσα άλλωστε να κριτικάρω τις αναμνήσεις και τις σκέψεις ατόμων που έζησαν το ατύχημα του Τσέρνομπιλ και πληρώνουν ακόμη τις συνέπειες; Από όποια μεριά και αν το δεις το βιβλίο είναι στενάχωρο. Όταν το άνοιξα περίμενα να βρω μια καταγραφή των γεγονότων όπως τα έζησαν τα άτομα που μιλούν, μια ιστορική (ίσως και χρονολογική) καταγραφή γεγονότων δηλαδή. Όμως αυτό που είδα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτά που έχω συνηθίσει να διαβάζω, αφού αποτελείται αποκλειστικά από μονολόγους (μικρούς ή μεγάλους) ατόμων διαφόρων ηλικιών. Μόνο στο τέλος και αφού διάβασα όλο το βιβλίο κατάλαβα ότι όλη η ιστορία έχει τελικά αποτυπωθεί στο μυαλό μου και δεν χρειάζεται να ξέρω κάτι παραπάνω. Τελικά το πιο δύσκολο από όλα στην κατάσταση που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της περιοχής που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους είναι η ίδια η φύση της ρύπανσης από ραδιενέργεια: δεν φαίνεται. Το περιγράφουν πολλοί μέσα στο βιβλίο: όλα φαινόταν όπως θα έπρεπε να είναι. Γιατί να μην μπορείς να βγεις έξω; ο ουρανός είναι γαλανός, δεν βρέχει, έχει ζέστη... πώς να κρατήσεις το παιδί μέσα στο σπίτι; Γιατί να μην μπορείς να φας το μήλο (την πατάτα, το ραπανάκι κτλ), αφού φαίνεται μια χαρά... Πώς να δεχτείς ότι κάτι που δεν φαίνεται καθόλου με καμία από τις αισθήσεις μπορεί να σε σκοτώσει; Δεν μυρίζει άσχημα, δεν φαίνεται άσχημα και όταν το ακουμπάς είναι όπως θα έπρεπε, πώς λοιπόν μπορεί να συμβάλλει στο θάνατό σου, ή ακόμη χειρότερα, να προκαλέσει θανατηφόρα αρρώστια στο παιδί σου; Ειδικά όταν η κυβέρνηση σε διαβεβαιώνει ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει πρόβλημα (να και κάτι που μου θυμίζει την κατάσταση στη χώρα μας). Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλά να πει κάποιος για αυτό το βιβλίο, αν έχετε όρεξη για προβληματισμό διαβάστε το, αξίζει πολύ.
   

  Όσοι επέλεξαν αυτό το προϊόν ενδιαφέρθηκαν και για:
  Προϊόν
  Τιμή
  Φθινοπωρινό ρόδο (e-book / epub)
   €11,99
  Γκρέυ. Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι μέσα από τα μάτια του Κρίστιαν
   €18,80

  Δείτε επίσης
 • Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος (e-book / epub) •      
   

  Κεντρικά γραφεία
  Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, 104 37 Αθήνα,
  τηλ.: 210.36.50.000, 210.52.05.600, 801.100.2665
  Βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ
  Ακαδημίας 65
  106 78 Αθήνα,
  τηλ.: 210.38.11.850, 210.38.11.740,
  fax: 210.38.11.940,
  e-mail: bookstore@patakis.gr
  Κεντρική διάθεση
  Εμμ. Μπενάκη 16
  106 78 Αθήνα,
  τηλ.-fax: 210.38.31.078
  Κεντρικές αποθήκες
  Θέση Τζαβερδέλα,
  193 00 Ασπρόπυργος Αττικής.
  Υπεύθυνη αποθήκης: Γεωργία Κάνδυλα
  (τηλ.: 210.55.90.953, fax: 210.55.90.954,
  e-mail: stck@patakis.gr)
  Υποκ/μα Β. Ελλάδας
  Κορυτσάς (Τέρμα Πόντου -Περιοχή Β' ΚΤΕΟ), Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Διευθυντής: Γιάννης Τασιόπουλος
  (τηλ.: 2310.70.63.54, 2310.70.67.15, fax: 2310.70.63.55, e-mail: thess@patakis.gr)


  powered by eShopKey